Bună tuturor, bine ați venit pe blogul meu!

среда, 30 мая 2012 г.

Eurovision 2012
Sursa: mold.su
Ziua de 26 mai 2012, a fost ziua în care la Baku a avut loc concursul muzical Eurovision. În acest an a avut loc la Baku, datorită prestației Elll&Nikki cu piesa Running Scared
A fost mare nebuneală pe social media înainte de concurs. Unii spuneau că Pasha nu merită să ne reprezinte țara, alții îi urau succes. Casele de pariuri îl clasau pe interpretul nostru, printre primele locuri de la coadă, însă a dovedit că poate să ia un loc mai bun, cum ar fi locul 11, pe care s-a clasat. 

În acest an, după părerea mea s-a votat mult mai activ pentru țara noastră decît în anii precedenți, ni s-a oferit cîte ceva puncte din partea mai multor țări. Moldova și România și-au facut schimb de puncte oferind punctajul maxim de 12 puncte. 
Pe twitter multă lume nu dormea și urmărea Eurovision-ul, concomitent comentau și oferirea de puncte, dacă reprezentatului Moldovei i se ofereau puncte atunci era ok, iar dacă nu, se arătau nemulțumiți. Nu știu de ce dar, cred că nu le este cunoscut faptul că acest concurs este unul mai mult geopolitic, iar țările vecine se susțineau una pe alta oferind punctaj maxim. Nu mă miră nici faptul că locul 2 a fost luat de către Buranovskie Babushki, pentru că e ceva nou pentru Eurovision, și are priză la public, pentru că și noi am obținut cel mai bun loc la Eurovision cu bunicuța noastră care bate toba. În fine, Eurovision-ul de anul acesta a fost cîștigat de Suedia, de către interpreta Loreen cu piesa Euphoria


четверг, 10 мая 2012 г.

AIE vs PCRM
Majoritatea cetăţenilor din Republica Moldova îşi doresc foarte mult integrarea în Uniunea Europeană, acesta fiind şi scopul Alianţei pentru Integrare Europeană, din care fac parte următoarele partide: PLDM, PL, PDM şi Alianţa "Moldova Noastră".

Toate aceste patru partide au ajuns la concluzia ca să creeze o coaliţie a cărei scop a fost opoziţia cu PCRM. De asemenea, s-a pus în discuţie mult timp refrendumul care avea scopul să rezolve problema, Republicii Moldova, legată de criza politică ce s-a creat la noi în ţară. Această decizie a trezit nemulţumiri în rîndul cetăţenilor. Unii salută această decizie, pe cînd alţii contestînd-o.

Cetăţenii care sunt de partea PCRM-ului afirmă că toate activităţile pentru societate Republicii Moldova au fost utile. Membrii PCRM au ca scop:
  • să pună în valoare istoria Moldovei prin arborarea "drapelului istoric" roş-albastru
  • să depăşească criza prin intermediul forţelor comune
  • să facă benefică situaţia modului de trai a cetăţenilor social vulnerabili
  • să îmbunătăţească relaţiile politice şi economice cu Rusia

Atîta timp cît a existat și există Alianța pentru Integrare Europeană, nu a încetat să lupte pentru:

  • Europenizarea și modernizarea țării
  • Pentru obținerea unui acord de liberalizare a vizelor, care la rîndul său va ajuta cetățenii Republicii Moldova să circule în spațiul Uniunii Europene
  • A ajutat RM să scape de criza politică în care s-a aflat aproape 3 ani
  • A ales un președinte pentru RM

Pe cînd partidul PCRM nu a făcut decît o mulțime de proteste, la care s-a strigat ”Jos Aliansu”.

De cele mai dese ori cetățenii aleg viitorul după cum a fost trecutul. URSS a influențat multa supra oamenilor care împiedică mișcarea spre un viitor europenizat.

Emil Loteanu
sursa: http://mubi.com
Cinematografia din Moldova
Cinematografia din Republica Moldova nu mai este cea care era pe vremuri, acum nu mai avem nici actori, nici regizori, scenariști,care să-și facă meseria în așa fel încît să prospere cinematografia la noi în țară.

Pe vremuri cel mai renumit regizor a fost Emil Loteanu, care practic a pus bazele cinematografiei moldovenești. Dumnealui a regizat cam 20 de filme de calitate, cel mai renumit fiind Șatra, care la rîndul său a obținut mai multe premii, printre care și Premiul pentru cel mai bun film la Festivalul Internațional de filme din Praga. 

Cei mai renumiți actori care au rămas și astăzi în inimile multora, sunt: Grigore Grigoriu, care a jucat în filmul ”Șatra”, Mihail Curagău, cunoscut ca Sava, din filmul Văleu, Văleu, nu turna”, Mihai Volontir, renumit fiind prin rolul pe care l-a jucat în filmul ”Dimitrie Cantemir”, Svetlana Toma, cunoscută pentru interpretarea rolului unei țigănci pe nume Rada, din filmul ”Șatra”, obținînd și premiul pentru cel mai bun rol feminin la Festivalul Internațional de filme din Praga, în anul 1977. Vasile Tăbîrță, pentru rolul principal în filmul ”Tunul de lemn”.

Acum nu se pune accentul pe calitate și actori, ci mai mult pe efecte speciale, ultima inovație care a apărut în Republica Moldova sunt filmele 5D, care reprezintă o ”Scufundare absolută în spațiul virtual”, mărturisește unul din vizitatori. Cei care au fost la cinematograful cu numai patru locuri, situat într-un centru comercial din sectorul Rîșcani al capitalei, povestesc cu mare entuziasm despre filmele 5D. Opinii despre filmele 5D
Filmele difuzate în cinematograful 5D, sunt de groază, fantastice sau de aventură. Un film durează de la 5 pînă la 15 minute, iar prețul biletului ajunge pînă la 75 de lei, declară site-ul protv.md


вторник, 8 мая 2012 г.

Importanța rețelelor sociale pentru jurnaliști
sursa:  http://www.sabina-cornovac.ro 
Twitter, Facebook şi toate reţelele sociale în general sunt aşa cum le foloseşti. Devin o pierdere de timp, dacă tot ceea ce faci este să vorbeşti cu prietenii despre vreme şi pot fi utile dacă ştii să le utilizezi în folosul tăuRețelele sociale în sine sunt mijloace de promovare, iar acesta este un lucru foarte important de care trebuie să profităm. 

sursa:  http://jrakova.wordpress.com   

E simplu, îți creezi un cont pe un site de socializare și îți faci prieteni noi și...voila, în cîteva clipe ai un public țintă, pentru care poți să difuzezi informații și care la rîndul său pot fi o sursă de informații. Noi, jurnaliștii trebuie să privim toate aceste lucruri dintr-un unghi mai critic, și să fim atenți la informațiile postate. 

Ele pot fi atît utile cît și dăunătoare. În primul rînd este bine că există interactivitatea, ai posibilitatea să comunici cu persoane importane aflate la distanță, să publici o știre rapid fără prea multe redactări, cum are loc de obicei într-o redacție a unui ziar. Oportunitățile acestor social media sunt numeroase, după cum vedeți. 

Pentru jurnaliști au o importanță deosebită, în special pentru jurnaliștii începători care întîi de toate au nevoie de  o promovare, acesta este primul avantaj al rețelelor sociale. Astăzi este rapid și ușor să împărtășești link-uri cu un număr mare de persoane prin intermediul Facebook sau Twitter și fără implicarea unei organizații media tradiționale. 

Citez: "Cu alte cuvinte, oamenii pot acționa colectiv precum o rețea de difuzare, schimbând informațiile într-o formă orizontală spre deosebire de forma de sus în jos a mediei tradiționale. Social media a creat o cultură de ”mass-media pe orizontală” asigurându-se că tot mai mulți oameni sunt implicați în crearea și schimbul de informații. "

Ca jurnalist poți colecta în timp foarte scurt o mulțime de informații referitor la o anumită temă, însă nu trebuie să cazi în capcana ”zvonurilor”, ci a informațiilor într-adevăr veridice. Jurnaliștii  au posibilitatea să monitorizeze procese și  să investigheze pe social media.  Nu cred că jurnaliștii se mai pot descurca azi fără prezența pe rețelele de socializare, suntem acolo pentru a ne informa, monitoriza și face schimb de opinii. adar,  din punctul meu de vedere, a avea un profil într-o rețea de socializare reprezintă o cale eficientă de comunicare, iar asigurarea cu un public real, este un avantaj care nu trebuie nicidecum neglijat.






суббота, 5 мая 2012 г.

Se mai păstrează tradițiile de paști?                Paștele este o sărbătoare religioasă, așteptată cu mare nerăbdare de toți creștinii. Această sărbătoare are o mulțime de tradiții și obiceiuri, precum pasca, cozonacul tradițional, ouăle roșii etc.
”Aceste tradiții nu se mai păstrează din păcate, înainte era altfel decît acum, nu se mai păstrează acele obiceiuri  pe care le-am învățat de la bunei” , mi-a mărturisit doamna Ludmila Răilean, lucrătoarea bibliotecii științifice a Universității de Stat Alecu Russo din Bălți.                                                                        
O parte din tradiții însă se mai păstrează îndeosebi la sate, pentru faptul că acolo locuiesc în mare parte, oameni în vîrstă care nu au uitat și păstrează cu sfințenie aceste obiceiuri.                                                                                                            Paștele Blajinilor, are și el la rîndul său o mulțime de tradiții și obiceiuri, cele mai importante fiind: pomana și pomenirea celor trecuți în neființă. Ouăle însă nu se mai înroșesc în culoarea tradițională roșie, ci în diverse culori precum verde, cafeniu, albastru etc. Pasca la rîndul său nu se mai pregătește acasă, ci se cumpără în magazine, supermarketuri, doamnele afirmînd că astfel economisesc timpul său.   
La această sărbătoare pomenile par a fi mai mult niște cadouri cu ocazia zilei de naștere, fiind date de pomană începînd de la bijuterii pînă la haine, seturi de cratițe etc. Majoritatea persoanelor oferă pomenile celor apropiați, ceea nu este corect, astfel pomana nu este primită. ”Pomenile se dau celor necăjiți și înfometați, celor care duc lipsă de îmbrăcăminte ”, spune preotul Ioan Ciuntu, parohul catedralei Sf. Teodor Tiron și Teodora de la Sihla”,  
Ioan Ciuntu mai menționează că: ”Este bine dacă dai pomeni celor necăjiți și asta nu se face din interes sau cu pompă în fața semenilor tăi. A le înșira toate ca la tîrg și a da lucruri scumpe cui îi trebuie și cui nu-i trebuie, nu este potrivit nici la prohod, nici la pomenire. Să nu uităm că Biserica întotdeauna ne-a îndemnat să nu exagerăm...” .

Accesînd link-ul de mai jos,puteți vedea un sat care mai păstrează tradițiile de Paști și de Paștile Blajinilor. 






Cei mai curioși pot accesa și un alt link despre 12 superstiții interesante de Paști! 
Superstiții de Paști