Bună tuturor, bine ați venit pe blogul meu!

суббота, 5 мая 2012 г.

Se mai păstrează tradițiile de paști?                Paștele este o sărbătoare religioasă, așteptată cu mare nerăbdare de toți creștinii. Această sărbătoare are o mulțime de tradiții și obiceiuri, precum pasca, cozonacul tradițional, ouăle roșii etc.
”Aceste tradiții nu se mai păstrează din păcate, înainte era altfel decît acum, nu se mai păstrează acele obiceiuri  pe care le-am învățat de la bunei” , mi-a mărturisit doamna Ludmila Răilean, lucrătoarea bibliotecii științifice a Universității de Stat Alecu Russo din Bălți.                                                                        
O parte din tradiții însă se mai păstrează îndeosebi la sate, pentru faptul că acolo locuiesc în mare parte, oameni în vîrstă care nu au uitat și păstrează cu sfințenie aceste obiceiuri.                                                                                                            Paștele Blajinilor, are și el la rîndul său o mulțime de tradiții și obiceiuri, cele mai importante fiind: pomana și pomenirea celor trecuți în neființă. Ouăle însă nu se mai înroșesc în culoarea tradițională roșie, ci în diverse culori precum verde, cafeniu, albastru etc. Pasca la rîndul său nu se mai pregătește acasă, ci se cumpără în magazine, supermarketuri, doamnele afirmînd că astfel economisesc timpul său.   
La această sărbătoare pomenile par a fi mai mult niște cadouri cu ocazia zilei de naștere, fiind date de pomană începînd de la bijuterii pînă la haine, seturi de cratițe etc. Majoritatea persoanelor oferă pomenile celor apropiați, ceea nu este corect, astfel pomana nu este primită. ”Pomenile se dau celor necăjiți și înfometați, celor care duc lipsă de îmbrăcăminte ”, spune preotul Ioan Ciuntu, parohul catedralei Sf. Teodor Tiron și Teodora de la Sihla”,  
Ioan Ciuntu mai menționează că: ”Este bine dacă dai pomeni celor necăjiți și asta nu se face din interes sau cu pompă în fața semenilor tăi. A le înșira toate ca la tîrg și a da lucruri scumpe cui îi trebuie și cui nu-i trebuie, nu este potrivit nici la prohod, nici la pomenire. Să nu uităm că Biserica întotdeauna ne-a îndemnat să nu exagerăm...” .

Accesînd link-ul de mai jos,puteți vedea un sat care mai păstrează tradițiile de Paști și de Paștile Blajinilor. 






Cei mai curioși pot accesa și un alt link despre 12 superstiții interesante de Paști! 
Superstiții de Paști

Комментариев нет:

Отправить комментарий