Bună tuturor, bine ați venit pe blogul meu!

четверг, 10 мая 2012 г.

Emil Loteanu
sursa: http://mubi.com
Cinematografia din Moldova
Cinematografia din Republica Moldova nu mai este cea care era pe vremuri, acum nu mai avem nici actori, nici regizori, scenariști,care să-și facă meseria în așa fel încît să prospere cinematografia la noi în țară.

Pe vremuri cel mai renumit regizor a fost Emil Loteanu, care practic a pus bazele cinematografiei moldovenești. Dumnealui a regizat cam 20 de filme de calitate, cel mai renumit fiind Șatra, care la rîndul său a obținut mai multe premii, printre care și Premiul pentru cel mai bun film la Festivalul Internațional de filme din Praga. 

Cei mai renumiți actori care au rămas și astăzi în inimile multora, sunt: Grigore Grigoriu, care a jucat în filmul ”Șatra”, Mihail Curagău, cunoscut ca Sava, din filmul Văleu, Văleu, nu turna”, Mihai Volontir, renumit fiind prin rolul pe care l-a jucat în filmul ”Dimitrie Cantemir”, Svetlana Toma, cunoscută pentru interpretarea rolului unei țigănci pe nume Rada, din filmul ”Șatra”, obținînd și premiul pentru cel mai bun rol feminin la Festivalul Internațional de filme din Praga, în anul 1977. Vasile Tăbîrță, pentru rolul principal în filmul ”Tunul de lemn”.

Acum nu se pune accentul pe calitate și actori, ci mai mult pe efecte speciale, ultima inovație care a apărut în Republica Moldova sunt filmele 5D, care reprezintă o ”Scufundare absolută în spațiul virtual”, mărturisește unul din vizitatori. Cei care au fost la cinematograful cu numai patru locuri, situat într-un centru comercial din sectorul Rîșcani al capitalei, povestesc cu mare entuziasm despre filmele 5D. Opinii despre filmele 5D
Filmele difuzate în cinematograful 5D, sunt de groază, fantastice sau de aventură. Un film durează de la 5 pînă la 15 minute, iar prețul biletului ajunge pînă la 75 de lei, declară site-ul protv.md


Комментариев нет:

Отправить комментарий